joi, 25 noiembrie 2010

Shiitake - Lentinula Edodes


Nume comun SHIITAKE, Hua Gu


Denumire botanica -  Lentinula Edodes

Descriere
Este o ciuperca comestibila originara din Asia de Est, care este cultivata si consumata in tarile asiatice dar  uscata si exportata in multe tari din lume. Este a doua ciuperca comestibila ca popularitate din lume.

Este cultivata de peste 1000 de ani, cea mai veche mentionare a acestei ciuperci dateaza din anul 199 pe vremea imparatului Chuai al Japoniei. Insa prima data cand au fost evidentiate calitatile medicinale ale acestei ciuperci a fost in timpul dinastiei Ming (1368-1644) can medical Wu Juei a scris ca ea poate fi folosit nu atat ca mancare cat si pentru a trata diferite boli pulmonare, afectiuni ale circulatiei si ale ficatului, stari de slabiciune si pentru a ridica nivelul energiei Qi, energia vitala. Se crede ca aceasta ciuperca contracareaza si imbatranirea prematura. Este o sursa buna de carbohidrati, protenine si aminoacizi. Are un continut scazut de grasimi , dar are un procentaj mare de acizi grasi polisaturati precum si vitamine si minerale.
Cercetarile moderne indica potentialul acestei ciuperci de stimulare a sistemului imunitar, efecte anti-tumorale, anti-virale si anti-microbiale. De asemenea, s-a dovedit ca are un continut ridicat de substante hipolipidemice (cele care scad colesterolul rau) si antitrombotic. Compusul caruia I se crediteaza toate aceste merite este lentinan, KS-2 si LEM toate fiind extrase din aceasta ciuperca.

AHCC(Active hexose correlated compound)  compus bogat in alpha-glucan izolat din Shiitake. In Japonia, AHCC este al doilea ca popularitate dintre produsele complementare folosite in medicina alternative pentru tratarea cancerului. AHCC este un compus foarte bine tolerat si metabolizat pe calea CYP450 2D6.
Lentinan, este alt compus izolat din shiitake, care este folosit intravenos ca agent anti-cancer in unele tari. Studiile au demonstrat lentinan are proprietati anti-tumorale, iar studiile clinice au asociat lentinan-ul cu o rata mai mare de supravietuire, o calitate superioara a vietii si o recurenta scazuta a cancerului.
Lentinanul nu ataca direct celula canceroasa  ci produce un efect antitumoral care activeaza diferite raspunsuri ale sistemului imunitar al gazdei. Lentinan este un adevarat imunopotentator, el fiind capabil sa restabileasca sau sa creasca raspunsul celulelor gazda impotriva cytokinelor, hormonilor sau altor substante biologice mesagere.
Lentinan previne si distrugerea cromozomala indusa te tratamentul de chimioterapie.

Compozitie
Shiitake este bogata in protein, grasimi, polizaharide, vitamine, minerale si fibre solubile. Contine toti 8 aminoacizii esentiali in proportii foarte bine echilibrate precum si un amestec de vitamine A, B, B12,C, D si niacin. Lentinan (LTN). Care este numele unei fractii extreme de bine purificate extrase din corpul fructos al acestei ciuperci, este un medicament aprobat in Japonia.

Uz terapeutic
Se utilizeaza in tratamentul SIDA/HIV, cancer, oboseala, hepatita, cholesterol ridicat, hiper-tensiune, support imunitar, paraziti/viermi intestinali, infectii respiratorii.

Dozaj
Ciuperca  se prescrie in mod obisnuit sub forma de pulbere sau extract.Cu scop terapeutic se administreaza 1-3grame, de 2-3 ori pe zi. Shiitake este disponibila si ca tinctura, caz in care dozajul recomandat este de 2-4ml/zi. Lentinan este disponibil comercial si se administreaza prin injectie intravenoasa. Nu s-a raportat toxicitate nici in cazul dozelor mari, de peste 15gr/zi exceptand in unele cazuri diaree sau mancarimi trecatoare.


Informatii suplimentare puteti gasi aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu