miercuri, 24 noiembrie 2010

Importanta Alimentatiei Sanatoase si Echilibrate

Bolile datorate alimentației încarcă sistemul de sănătate al RFG cu costuri enorme, care se ridicau în 2006 deja la cca. 80 miliarde EUR, conform afirmațiilor experților. Aceste costuri s-au dublat practic în ultimii 15 ani. Din păcate, tendința este în continuare crescătoare și cifrele se pot transfera corespunzător la toate țările din UE.
Scopul clarificării alimentației ar trebui să fie acela de a determina consumatorii să consume în cantități mărite, alimente vegetale, de natura ciupercilor, cum ar fi ciuperci, ciuperci medicinale, legume, cartofi, fructe, struguri și produse integrale.
Printr-o alimentație corespunzătoare și prin alegerea adecvată a mâncărurilor, cu multe elemente nutritive de natura ciupercilor și vegetale, nu numai că se îmbogățesc multitudinea de mâncăruri, ci fiecare poate să stabilească deja la structurarea mâncărurilor, o auto-medicație pentru sănătate și starea de bine.
Ciupercile oferă o alegere deosebit de alternantă de mâncăruri gustoase, care îndeplinesc orice gust.

Deja în urmă cu 2000 ani, medicul renumit Hippokrates a afirmat:
„Lasă mâncarea să fie medicamentul tău și fă ca medicamentul tău să fie mâncarea ta”.
O afirmație foarte inteligentă și rațională făcută la vremea respectivă de Hippokrates (460 – 377 î. Hr.), dacă ne gândim că alimentele noastre sunt de fapt sursa tuturor substanțelor energetice din care e format corpul uman.
Această frază a lui Hippokrates ar trebui să o reținem, pentru a avea o viață vitală, sănătoasă, frumoasă și lungă. Ciupercile și ciupercile medicinale ne ajută în acest sens.
La vremea respectivă nu se cunoștea încă, compoziția chimică a alimentelor și organismul uman complex. Se pornește de la ideea că în decursul timpului s-a descoperit numai întâmplător modul în care se pot asocia diferitele alimente sănătății noastre.
Cu ciuperci medicinale și ciuperci se poate preveni boala și printr-o auto-medicație poate oricine să contribuie la sănătatea sa și la starea sa de bine.
Mâncați mai multe ciuperci și trăiți mai mult și mai sănătos.
În timp ce în SUA și chiar în Canada oferta de ciuperci medicinale a atins un volum considerabil, în Germania, ea se situează încă în faşă.
Conducătoare în sectorul ciupercilor medicinale sunt însă, ca mai înainte, țările asiatice din Est, primele fiind China și Japonia. În aceste țări, cu ciuperci pentru scopuri medicale s-a atins deja la mijlocul anilor 90 o cifră de afaceri de peste 3,5 miliarde dolari SUA. Tendința este în continuă creștere.
A venit vremea ca și populația germană și toți cetățenii UE, la care există încă lipsuri în cunoașterea ciupercilor medicinale și care ar trebui să se folosească de posibilitățile mari oferite de regatul ciupercilor, prin ciupercile medicinale, sănătății, frumuseții, vitalității și potenței umane.
Forța vindecătoare a ciupercilor ne stă la dispoziție în diferitele forme de conservare și preparare a ciupercilor medicinale.
Și în Germania există firme care s-au specializat pe ciuperci și ciuperci medicinale și care au putut să acumuleze cunoștiințe considerabile și Know-how în folosirea ciupercilor medicinale, din practică, ca urmare a colaborării de decenii și de încredere cu China și Japonia.
Așa cum se poate observa în tabelul lui S.G. Jong și a colegului său chinez, Q. Y. Yang privind ciupercile medicinale din medicina populară chineză, tradițională, la tratamentul cu ciuperci medicinale sunt potrivite 105 ciuperci, așa se spune și se scrie. În listă sunt menționate, printre altele, ciuperci care sunt considerate și la noi ca mâncăruri de specialitate delicate și ca mâncăruri pentru gurmanzi.

Evident că foarte puțini gurmanzi de ciuperci s-au gândit și la efectul curativ al mâncărurilor lor preferate, atunci când au savurat o mâncare pentru zei. Cu bucurie se vor gândi în curând la aceia că, pe lângă plăcere, ei mai fac și ceva excepțional pentru sănătate și starea de bine.

Între timp, și garantarea ciupercilor proaspete prin uscarea modernă Duplex a reușit atât de excepțional, încât gurmanzii din Europa preferă ciupercile uscate și nu cele proaspete.

Ciupercile uscate sunt preferate în Japonia și China înaintea celor proaspete.

Acest lucru s-a explicat acum și prin cercetarea modernă. Ciupercile uscate nu se strică rapid ca marfa proaspătă și sunt și mai sănătoase și au chiar și mai multă aromă decât ciupercile proaspete. Valorile nutritive nu sunt afectate considerabil prin uscarea modernă și sunt cam egale cu cele ale ciupercilor proaspete.

La întrebarea: Care e forma prin care pot să profit cel mai bine de forța vindecătoare a ciupercilor, se poate răspunde foarte simplu.
Cu ciuperci uscate.

Deosebit de important este să se mai știe că multe ciuperci medicinale nu sunt ciuperci alimentare în sensul obișnuit.

Astfel, de ex. LING ZHI (ganoderma lucidum) este una dintre ciupercile medicinale cele mai bune, cu o plajă enormă în acțiunea vindecătoare, ea având consistența lemnului, neputând fi considerată o ciupercă alimentară. Ca granulat, evident că se poate obține un ceai gustos, sănătos. Chiar și diferite alte ciuperci păstrăv nu se pot clasifica în categoria de ciuperci alimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu