joi, 25 noiembrie 2010

Temperatura apei



Apa cu care se face ceaiul trebuie să aibă temperaturi diferite, în funcţie de tipul şi de sortimentul utilizat, de ordinul infuziei (de ex. prima, a doua sau a treia), de altitudinea locului unde se face ceaiul.

Tipul ceaiului
De obicei ceaiul negru se face cu apă la temperatura de fierbere (95 - 100 grade Celsius).
Ceaiul verde se face cu apa la temperatura între 70 şi 90 de grade, existând însă şi sortimente pentru care se poate folosi apă mai fierbinte.
Ceaiul alb se face în general cu apă între 70 şi 80 de grade, pentru prima infuzie.

Ordinul infuziei
La următoarele infuzii care folosesc aceleaşi frunze de ceai din care s-a făcut prima infuzie, temperatura apei va trebui să fie mai mare. De exemplu dacă la prima infuzie in cazul unui sortiment de ceai alb se recomandă 70 de grade, la a doua infuzie temperatura recomandată poate fi de 80 de grade, pentru ca la a treia infuzie să fie de 95 de grade.

Sortimentul de ceai
Specificaţiile referitoare la temperatură sunt în general oferite de producătorul sortimentului de ceai respectiv şi sunt orientative, în sensul că fiecare poate experimenta şi constata că, pentru gustul său, o scădere sau o adăugare de cateva grade Celsius se potriveste mai bine.

Apa trebuie aleasă cu atenţie
Calitatea şi tipul apei afectează gustul ceaiului. În prezent, pasionaţii de ceai preferă utilizarea de apă plată îmbuteliată în loc de apă de la robinet, care din pricina clorinării, are o influenţă negativă asupra aromei. Iar în ţările cu fluorizare obligatorie a surselor de apă potabilă, folosirea apei de la robinet aduce cu sine dezavantajul unei suplimentări a cantităţii de fluor ingerate odată cu ceaiul propriu-zis, ştiut fiind ca arborele de ceai acumulează şi concentrează fluorul în frunzele sale.
În cazul apei plate prea dure (cu concentraţie prea mare de săruri minerale), taninurile (responsabile de senzaţia de astringenţă bucală) nu pot fi extrase complet din frunzele de ceai, iar dacă apa nu este suficient de dură aroma nu se eliberează complet în ea. De aceea, este important să se consulte eticheta apei plate folosite şi să alegeţi o apă care conţine mai puţin calciu dacă preferaţi savoarea ceaiului şi mult mai puţin calciu, dacă vă place ca ceaiul dumneavoastră să vă dea acea senzaţie de astringenţă (de asprime).

Temperatura vasului
Temperatura vasului in care se face ceaiul, adică în care se lasă frunzele la infuzat împreună cu apa încălzită, fie că este vorba de cană, ceaşcă, presă franceză, ceainic cu sită, etc, trebuie să fie temperatura apei. Inainte de a pune frunzele de ceai in acest vas la "înumuiat" în apă, vasul trebuie preîncălzit.
De obicei, cea mai uşoară metodă este de a turna puţină apă fiartă, de a "spăla" cu această apă pereţii vasului şi apoi de a o arunca.
Altă metodă, mai rar folosită, este de a pune vasul deasupra unui alt vas care stă pe foc, ca în metoda de preparare a ceaiului negru turcesc.
Cea mai practică este însă de a încălzi apa cu câteva grade în plus faţă de temperatura recomandată (cam cu 5 grade de obicei), astfel încât căldura pierdută pentru încălzirea vasului să fie compensată de această încălzire suplimentară a apei.

[pagina in curs de actualizare]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu