miercuri, 24 noiembrie 2010

Scurt Istoric al Ciupercilor Medicinale

Deja de mult, de peste 3000 ani, predecesorii noștri au făcut cunoștință cu ciupercile. Aceasta s-a dovedit prin descoperiri arheologice, care s-au descoperit printre altele în Elveția, pe lacul Mondsee, în Austria și chiar și în Württemberg. Atunci s-a dezvoltat și groaza și respectul față de structurile secretoase, rare ale pădurii. Oamenii au adunat ciupercile pentru a nu muri de foame. Astfel ei au învățat și care din ciuperci determină starea de bine, care îi ajutau să treacă peste boală și nu erau bune sau chiar otrăvitoare. Evident că a durat secole până când superstiția și misticul și prezentarea aventuroasă legată de originea și ființa ciupercilor au condus la cunoaştere reală.
Deși în lumea antică s-au folosit multe ciuperci în scopuri curative și o serie de ciuperci au fost apreciate chiar și ca aliment, această știință s-a pierdut în lumea vestică. Multe motive ar fi literatura existentă.
În Roma, de ex. Amanita caesarea, tuber și boletus sunt reprezentate ca non-plus-ultra, supremul delicatețelor și satisfațiilor și sunt considerate atât de valoroase încât ciupercile se echivalau în aur.
În secolul 1 î.Chr. se exprimă aprecierea celor din Roma față de ciupercile gurmanzilor, printr-o epigramă transmisă de Marcus Valerius cu următorul text:
„Argint și aur, manta și toga se pot face foarte greu cadou, dar mai greu este să renunți la ciuperci“.
La vremea respectivă, însă, Romanii aproape că nu știau nimic despre valoarea nutritivă și substanțele bioactive curabile ale ciupercilor. La vremea respectivă, decisive erau mirosul și gustul.

Multe personalități mari erau gurmanzi împătimiți de ciuperci și afirmau că aveau pretenții similare entuziaste legate de Amanita caesarea, tuber și boletus, la fel ca Martial.
Evident că în vechea Roma erau cunoscute și ciupercile otrăvitoare care deși erau mai puține, dar erau mortale, erau folosite pentru a trimite pe lumea cealaltă adversari politici nedoriți. Astfel, o serie de împărați, cardinali și contemporani au fost asasinați mișelește la vremea respectivă, cu ciuperci otrăvitoare.
Informațiile proaste se păstrează întotdeauna timp îndelungat și deoarece cetățenii simplii nu își puteau permite oricum delicatesele de ciuperci, s-au răspândit pericolul ciupercilor și informații eronate, negative.
Printre medici, ciupercile medicinale sunt apreciate ca medicină deosebit de importantă, fiind folosite la foarte multe boli pentru binele pacienților. Până la urmărirea vrăjitoarelor în Evul Mediu, forța curabilă a ciupercilor medicinale s-a apreciat și în Germania și s-a folosit în medicină foarte mult.
Impresionant este faptul că, în ciuda temerilor față de ciuperci, populația simplă a răspândit enorm în întreaga Europa, consumul amanita muscaria ca droguri halucinogene din ciuperci.
Amanita muscaria a fost comercializată drept ciuperca norocoasă și o mare parte din populație era dependentă de droguri.
Biserica a văzut în ele un real pericol și a încercat să împiedice consumul de amanita muscaria halucinogenă prin toate mijloacele.
Din acest motiv, pe perioada inchiziției, naturopaţii, care datorită profesiei cunoașteau deja posibilitățile de utilizare a ciupercilor medicinale, plantelor medicinale și evident și a ciupercilor halucinogene, erau catalogați, blestemați și uciși ca fiind vrăjitori sau vrăjitoare.
Prin așa numita ardere a vrăjitoarelor în Europa s-au distrus naturopaţii și astfel s-au pierdut o mare parte din cunoștiințele curabile valoaroase despre ciuperci din lumea vestică. Ciupercile erau damnate în întregime în ciuda altor cunoştinţe și ciupercile halucinogene erau declarate ca fiind deosebit de otrăvitoare.
Teama de ciuperci s-a impregnat atât de puternic populației, încât și astăzi multor oameni le e teamă de ciuperci, deși regatul ciupercilor a prezentat încă foarte multe binecuvântări pentru omenire.
Cei mai puțini știu că omenirea nu ar putea există fără ciuperci. Am muri de foame și fără regatul ciupercilor ne-am sufoca efectiv în mizeria noastră proprie.
Nici astăzi nu se știe încă totul despre uriașul regat al ciupercilor. Unii oameni de știință apreciază că există până la 500.000 diferite feluri de ciuperci și că regatul ciupercilor depășește regatul plantelor. Interesant este, de ex. și faptul că cea mai mare viețuitoare pe pământ este o ciupercă. Miceliul în pământ acoperă minim 15 hectare și are peste 100 tone.
Dacă se vorbește în vest despre ciuperci, se mai reține încă faptul că ciupercile trebuie savurate doar atent, deși spre deosebire de numărul total, numai puține din ele sunt efectiv ciuperci foarte otrăvitoare și marea parte a regatului de ciuperci are numai avantaje și aspecte pozitive pentru oameni. Cine se gândește atunci când vorbește despre ciuperci la faptul că milioane de vieți omenești au fost salvate de la moartea sigură, prin penicilină sau streptomicină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu